Help… mijn motivatie verdwijnt!

Help… mijn motivatie verdwijnt!

20 mei 2019 Uncategorized 0

Ik heb zelf in het verleden gemerkt hoe het voelt als je motivatie ineens wegzakt. In korte tijd voelde ik het weg glijden. Ik had een functie aangenomen waar ik veel zin in had, waarvan ik wist dat ik er goed in zou zijn, in een omgeving waar ik altijd graag in wilde werken. Ik was er verbaasd over… Wat gebeurde er?

Ik herken de factoren uit de Zelf-Determinatie Theorie. Intrinsieke motivatie bestaat uit de volgende drie onderdelen: Autonomie, Betrokkenheid en Competentie.

In mijn situatie merkte ik tijdens de inwerkperiode dat ik weinig zelfstandige beslissingen kon nemen (autonomie) en dat vond ik een teleurstelling. Ik voelde me competent, maar merkte dat ik weinig ruimte kreeg om hierin verder te ontwikkelen. Daarbij was ik nog maar kort aan het werk in de organisatie, dus ik voelde nog geen betrokkenheid. Mijn intrinsieke motivatie zakte helemaal weg, tijd voor een gesprek!

Wat heb ik hiervan geleerd? Vooral dat iets wat je altijd al graag wilde, tien jaar later niet meer bij je hoeft te passen. Dus hoe je ingrediënten van het ABC er voor jou uit zien, kan in de loop der jaren veranderen. Maar ook dat een goede match tussen jou en je functie heel belangrijk is.

In mijn huidige activiteiten heb ik gelukkig voldoende intrinsieke motivatie. Maar door mijn ervaring merk ik dat ik regelmatig stilsta bij de drie onderdelen die zo belangrijk zijn. Bij mezelf, maar ook in coachingstrajecten. Want in elke taak, baan of vraagstuk heeft iemand dit ABC nodig om vanuit zichzelf aan de slag te gaan!