Lekker lezen!

Lekker lezen!

10 augustus 2018 Uncategorized 0

Wat een weer! Lekker in het zonnetje, tijdschrift erbij, krant van afgelopen weekend erbij, heerlijk. Even geen werk!

Tijdens dit genieten, word ik blij verrast als ik twee werk gerelateerde artikelen tegenkom. Twee interviews, twee keer over de zoektocht naar leuk werk, twee mensen met veel kennis en toch heel verschillend.

Het ene artikel stond in de Flow (Flow 4-2018), Lammert Kamphuis werd geïnterviewd over zijn nieuwe boek. Ik lees over de tijd van de oude Grieken. Zij worstelden ook al met vragen als wie ben ik, wat wil ik, welke waarden vind ik belangrijk? Vragen die ieder voor zichzelf moet oplossen, maar waarbij ook toen al hulp werd gezocht. Want met name in onrustige tijden, helpt het om overzicht te krijgen. De oude filosofen adviseerden ook te luisteren naar je emoties zoals plezier en jaloezie, wat vertellen zij jou? Wat is de trigger hierin?

Daarna las ik het andere artikel, een interview met Inge Hulshof, promovendus in de arbeidspsychologie (NRC 23 en 24 juni 2018). Zij vertelt over het craften. Niet job-craften, maar craften bij het zoeken naar werk. Dat kan natuurlijk ook! Dit is het vormgeven van je zoekproces; je staat dan stil bij wat je energie geeft, en wat juist energie kost. Hoe plan jij je sollicitatie-taken in? Hoe ontspan je? Maar ook, hoe zorg je voor uitdagingen voor jezelf in het zoekproces?

Leuk om te lezen dat beide interviews zo herkenbaar zijn, terwijl de achtergronden zo verschillend zijn. Oude kennis en nieuwe kennis, filosofie en psychologie.

Zit je zelf in een ‘tussen-situatie’, waarin je niet weet wat je moet veranderen in je werk en hoe je verder moet? Maak gebruik van al deze kennis, praat met andere mensen, want in onrustige tijden is overzicht krijgen belangrijk. En hulp inroepen is van alle tijden.