Perfect weer om te varen!

Perfect weer om te varen!

24 juni 2019 Uncategorized 0

In mijn eindpresentatie voor mijn opleiding tot loopbaancoach heb ik mijn eigen loopbaan vergeleken met een bootreis. Gewoon… omdat varen zo’n lekker zomers en vrij gevoel geeft! Maar ook omdat een boot niet snel reageert, een ingezette beweging heeft tijd nodig voor de boot reageert. Snel op de rem trappen en een haakse bocht nemen gaat niet lukken. In een loopbaan heb je ook tijd nodig om een verandering in door te voeren.

Zo’n vergelijking wordt een metafoor genoemd en is een vorm van beeldspraak. Iets wat moeilijk uit te leggen is, kan je door een metafoor vergelijken met iets wat wel duidelijk is, vaak gevoelsmatig. Dit helpt om het onbekende uit te leggen.

Door je loopbaan te vergelijken met een reis, helpt dit om te begrijpen dat de plek van herkomst een belangrijk onderdeel is in een reis. Als je uit Groot Brittannië komt, heb je een andere reis gemaakt naar Parijs, dan wanneer je uit Nederland komt. De reis heeft heel andere uitdagingen en andere vervoersmiddelen nodig. Daarom is het voortzetten van de reis voor iedere reiziger anders. De doorreis naar Amsterdam is voor de Nederlander een stap ‘terug’, terwijl het voor de Brit een mooi vervolg is.

Met een metafoor kun je makkelijker laten zien dat een loopbaan voor iedereen persoonlijk is. De stap van verpleegkundige naar teamcoach is voor de een logisch, voor de ander een stap achteruit in werkkwaliteit. Die zou liever meer uitdaging hebben in specialistischer werk.

Terug naar mijn bootreis. Om goed te kunnen varen, moet je van alles weten. Op welke wateren komt jouw boot goed tot zijn recht? Een klein sloepje doet het prima op de grachtjes in Amsterdam, een catamaran weer wat minder… Kun je de waterkaarten lezen, uitzoeken waar ondieptes zitten? Kun je inschatten wanneer er risico op storm is? En hoe reageert jouw boot op dat weer? Hoe bepaal je je reisdoel en hoe je daar kunt komen?

Dit blijft een zoektocht en loopbaancoaching kan hierbij goed helpen! Door mijn opleiding heb ik nog meer kennis opgedaan om jou goed te kunnen helpen in deze zoektocht. Ik kan je helpen met navigeren! Maar eerst gaan we kijken hoe jouw reis er al uit heeft gezien, waar ben je allemaal al geweest en wat heb je daarvan geleerd? Wat zijn de unieke eigenschappen van jouw boot?

Ik nodig je uit om bij mij aan te leggen en af te meren. Dan gaan we samen aan de slag en wens ik je daarna weer een behouden vaart!