Waar is hier de nooduitgang?

Waar is hier de nooduitgang?

26 september 2019 Uncategorized 0

Iets anders… Je bent niet de enige die nadenkt over een verandering in de loopbaan. Maar hoe pak je dat aan?

De grootste kans op een succesvolle verandering zit in de juiste voorbereiding. Volgens het transtheoretisch model van verandering van Prochaschka en Diclemente gaat gedragsverandering in zes stappen.

Voorbeschouwing – Overpeinzing – Beslissing – Verandering – Consolidatie – Terugval (…en je kan weer opnieuw beginnen bij de ‘voorbeschouwing’)

Alle fasen zijn uiteraard belangrijk voor een succesvolle verandering. Maar ik wil speciaal de aandacht richten op de vervroegde uitgang. Dit is een uitgang zónder succesvolle verandering. Deze zij-uitgang bevindt zich in de beslissingsfase. Hij wordt vaak genomen als de eerste twee fases niet goed worden doorlopen. Dan duikt ineens die (nood)uitgang op. Hoe makkelijk is het dan om te kiezen voor ‘geen verandering’? De makkelijke route. De situatie blijft zoals die was, met alle frustraties die daarbij horen die op de lange termijn weer terugkomen. Volgens mij kent iedereen wel zo’n verhaal bij zichzelf.

Een goede investering in de voorbereiding zal je veranderproces ten goede komen.

Veranderingen in je gedrag komt je ook tegen in je loopbaan. Als je besluit dat je dagelijkse routine anders moet kan het gaan om je werk, je functie, jouw gedrag… Maar daadwerkelijk veranderen is een grotere stap dan je denkt! Zo groot dat die zij-uitgang steeds verleidelijker wordt.

Daarbij kan de loopbaanprofessional je ondersteunen!

In een loopbaantraject ga je onderzoeken waar je probleem zit. Op welk vlak moet er verandering komen? Welke verandering is er dan nodig? Hoe kun je dit aanpakken? Wat wil je behouden, wat wil je loslaten? En waar ga je vinden wat je zoekt?